A 34 km-es szakasz pályaleírása

2019. augusztus 31.-én, szombaton, a Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutóverseny 34 km-es pályaszakasz részletes leírása.

A 34 km-es verseny útvonala

Rajt ideje: 9 óra 
Rajt: Aggteleken, a kemping hátsó bejárata melletti úton – a táv eleje a Baradla-völgyben Z+ jelzésen – majd K+ Karu-völgy oldalában a nyeregig – innen a K- jelzésen a jósvafői barlangbejáratig. Barlangi szakasz: Jósvafői bejárat - Vetődéses-terem - Színpad - Óriások-terme - Mozdony - Sárkányfej - Itt egy meredek úton a Csillagvizsgálóhoz és lépcsőn egy másikon vissza - Polip - Vörös-tó (280 lépcső felfelé). A Vörös-tó kijáratnál frissítőpont várja a versenyzőket. Felszínen tovább S- jelzésen a Vörös-tó felé. Két alkalommal ezen a szakaszon néhány lépcsőfokon halad át a mezőny, figyelemfelkeltő táblákkal jelöljük helyüket. Tovább haladva át a műúton a S-/Z- jelzéseken az elágazásig, ahol bal oldali úton haladunk tovább Z+ jelzésen.

Újra elérjük a műutat és a Z- jelzést, ahol ismét balra fordulva haladunk a Baradla Barlang Jósvafői kijárata felé. Itt a parkolón keresztül a Fürkész tanösvényen folytatjuk utunkat a Tengerszem-tó felé. A tó mellett a tanösvényen haladunk tovább a Malomárokban Jósvafőre, ahol a Harangtorony után átkelve a patakon becsatlakozunk a P- jelzésbe. Itt balra fordulunk, a Kossuth-bg. felé, ami mellett elfutunk és Kuriszlánnál a réten jobbra folytatjuk utunkat a K-/S- jelzéseken(itt frissítőpont is lesz). A Szőlőhegynél élesen balra fordulunk továbbra is a K- jelzést követve Szelcepuszta felé. Szelcepuszta előtt a élesen balra fordulunk a P- jelzésre(frissítőpont). Az enyhén lejtős Szelce-völgyön keresztül a P- jelzést követve futunk vissza a kuriszláni elágazáshoz. Itt jobbra fordulva a K- jelzésen maradunk. A Tohonya-szurdokon át visszaérünk Jósvafőre.

Itt a Harangtoronynál a K- jelzésen elfutunk a temető mellett a Tengerszem Szálló fölötti elágazáshoz, ahol egyenesen futunk tovább a K- jelzésen. A Magas-hegy alatti elágazásnál jobbra fordulunk K- jelzést követve. A K- jelzésen kell haladni egészen a Baradla –tető előtti 4-es elágazásig, ahol jobbra kanyarodunk a K+ jelzésen a völgy irányába. – A lejtős úton a Kecső-patak felé haladva egészen a Z- jelzésig kell futni, ahol élesen balra kanyarodva a Z-, majd kb. 600m után a Z+ jelzésen kell tovább futni. – A Z+ jelzés vezet el minket a Baradla – völgyön keresztül az aggteleki kempinghez, ahol a faházak előtti sétányon kell végigfutni és beérkezni a célba. 

Az útvonal végig jelzett turistaúton halad valamint a Baradla-barlang turisták által járt részén, a jósvafői bejárattól a vörös-tavi kijáratig. A versenyzők tájékozódását szalagok, útjelző táblák segítik. A szalagokat a rendezvény előtti napon helyezzük ki, és a rendezvényt követően össze is szedjük. Az ellenőrző pontokon(a Baradla-barlang bejáratainál) szelektív hulladékgyűjtő zsákokat helyezünk el, és az összegyűjtött hulladék elszállításáról gondoskodunk.

 

Szintidő: 5 óra 30perc